Friday, November 14, 2014

Detalii tehnico-tactice:) - Cat costa viata in Philadelphia? / How much does living in Philadelphia cost?

Romanian:


Salutare din nou.

       Hai ca am inceput sa prind gustul la chestia asta cu scrisul pe blog:). De data aceasta m-am gandit sa dau cateva detalii practice despre ce inseamna viata in Philadelphia. E adevarat ca suntem aici doar de o luna jumatate insa este ceea ce am observat noi pana acum. Probabil ca postul acesta va fi mai util pentru cei care se gandesc daca sa inceapa o viata noua in SUA. Pentru ceilalti intra la categoria cultura generala:)
        O chirie intr-o zona buna din Philadelphia este undeva intre 700$ si 1200$. Aici intra apartamente si case cu 2 dormitoare+living+bucatarie+baie. Locuintele sunt mari ca suprafata, mult mai mari decat  eram obisnuit in Romania. Ca si exemplu un apartament cu 2 dormitoare are undeva la 90 de metri patrati. In cazul caselor, suprafata poate fi si mai mare.
         Utilitatile nu sunt ieftine din cate am observat. Nelocuind inca la casa noastra nu putem da un exemplu din propria experienta insa din cate am inteles ar costa undeva la 250$/luna. Am luat in calcul apa, gazul si electricitatea.
          Internet + cablu TV costa un minim de 70$ dar este suficient din punct de vedere al vitezei la internet si al numarului de programe TV. Telefonia fixa este si aici o specie pe cale de disparitie si tot mobilul este la putere:). Noi folosim cartele pre-pay care costa 45$/luna si ai convorbiri+SMS+internet nelimitat. Sunt si variante mai ieftine cu diferite limitari.
          Cheltuielile cu masina includ, ca si in Romania, in principal benzina si asigurarea. Benzina este ieftina, cam 3$/galonul ( 1 galon = 3.8 litri). Pentru masina noastra, care are un motor de 2500cmc si este din 2002 ne costa un plin aproximativ 40$ si are un consum cam de 10% in oras. Asigurarea este foarte scumpa la inceput deoarece avem carnet de putin timp si ne ajunge cam la 125$/luna pentru acoperirea de baza care este echivalentul RCA-ului in Romania. Daca doream sa includem si eventuale daune la masina noastra crestea semnificativ.
           Un bilet la autobuz/metrou/tren in interiorul orasului costa cam 1.60$/calatorie. Asta daca se cumpara mai multe calatorii odata. Altfel, o singura calatorie costa 2.20$
           Pentru cei interesati am sa insir si o serie de preturi pentru cateva alimente de baza: paine 0.80$ - 1.70$, cartofi 2$/kg, lapte 4$ - 6$/ galon, mezeluri 4$ - 13$/pound ( 1 pound = 0.53kg), ceapa 0.70$/pound, oua 2$ - 6$/12 buc, ulei 3$/litru, carne porc 2.70$/pound, pui 1.50$/pound, zahar 2$/kg. Nu am facut o analiza statistica detaliata. Sunt pur si simplu preturi din magazinele de unde facem de obicei cumparaturile. Sunt si variante mai ieftine si mai scumpe. De asemenea pot spune ca promotiile aici sunt mult mai bune decat in Romania. Merita chiar sa intri in 4-5 magazine si sa ,,vanezi'' promotiile oferite de acestia deoarece pot aduce o reducere substantiala a cheltuielilor. In multe cazuri preturile pot sa scada pana la jumatate. O adaugare importanta: exista in Philadelphia o taxa de 8% care se adauga la pretul fiecarui produs. Aceasta taxa nu este afisata la raft, apare doar la casele de marcat. Aceasta taxa difera de la stat la stat.
         Ca sa nu va imaginati ca aici exista doar cheltuieli o sa va dau cateva detalii si despre salarii:). Salariu minim in Philadelphia este 8$/ora. Acest salariu se ofera de exemplu lucratorilor comerciali din hypermarketuri, celor ce lucreaza la diferite fast-food-uri si de obicei este incadrarea de inceput. Cu timpul poate sa creasca pana la 10$-12$/ora. Un salariu de 8$/h inseamna un venit lunar de aprox 1300$ la un program de lucru normal de 40 ore/saptamana. Aici se discuta tot timpul de salariu brut. Ulterior se scad toate  taxele ( locale, federale, medicale, somaj, etc) care sunt progresive. Cu cat creste salariu cu atat cresc si taxele care pot ajunge la maxim 30%. Pentru salariul minim taxa ar fi cam de 15%. Cel putin asa am inteles deoarece nici unul dintre noi nu a incasat inca primul salariu.
        In cazul joburilor de birou sau care implica o calificare oarecare, salariu se incadreaza undeva intre 15$ si 30$ pe ora. Asta inseamna cam 2400$-4800$ brut pe luna. pentru pozitii de middle management discutam deja de peste 30$/h. Am citit recent o statistica in care se spunea ca salariu mediu in Philadelphia ar fi cam de 5000$/luna. Unul din aspectele negative in cazul angajarii este faptul ca asigurarea medicala nu este obligatoriu inclusa in pachetul salarial. Companiile mari de obicei ofera si beneficii medicale. Acelasi lucru este valabil si pentru pozitiile ce necesita calificare insa pentru un job necalificat la o firma mica este foarte posibil sa nu primesti nici o acoperire medicala. Costurile medicale sunt foarte mari insa pentru urgente exista solutii. Inca nu stiu toate detaliile si promit sa revin pe aceasta tema. Un alt aspect negativ este lipsa zilelor de concediu platit. Din nou, nu este ceva obligatoriu ca in Romania iar media zilelor de concediu in SUA este de 12 zile/an.
        Concluzie:) - Cuplu tanar fara copil cu 2 salarii minime aduc in casa aprox 2200$. Cheltuieli chirie+utilitati+telefon+internet+masina = 1400$. Raman 800$ care sunt suficienti pentru mancare. Din cate am vazut noi un cuplu se descurca bine cu aprox 600$/luna pentru mancare. Prin comparatie, in Romania un cuplu cu salarii minime ajunge pe la 1600 lei din care daca plateste vreo 800 lei doar chiria nu cred ca isi poate permite masina+telefon+utilitati+internet+mancare din ceilalti 800 de lei ramasi.
       Practic aici se face diferenta si ce este pacat ca nici nu este vreo mare filozofie. Daca si in Romania ai putea cu salariul minim sa stai in chirie, sa ai masina, si sa iti permiti lucrurile de baza fara sa fii stresat oamenii ar fi mai relaxati. Iar cand oamenii sunt relaxati si increzatori ca lucrurile functioneaza se pot schimba multe. Hai ca am dat-o in lozinci:))).

Voi reveni:)


English:


Hello again,
I am starting to get the hang of this blogging thing. This time I thought of giving some practical details about living in Philadelphia. It’s true that we’ve only been here for one month and a half but it’s what we observed so far. Probably this post is more helpful for those who are thinking about starting a new life in US. For all the others this is just general knowledge J
A rent in a good area of Philadelphia is between 700$ and 1200$. I include here apartments and houses with one or two bedrooms. The apartments are spacious, much bigger than what we were used to in Romania. As an example an apartment with 2 bedrooms has about 90 square meters. A house can be even bigger.
The everyday utilities are not very cheap as far as I noticed. We don’t have our own place yet so I can not say I speak from my own experience but from what I understand can be about 250$/month. I included here gas, water and electricity.
Internet + cable TV is a minimum of 70$/month. Landline phone is not so popular here because most people have mobile phones. We use pre-pay which is about 45$/month and includes unlimited talk+text+data. There are cheaper ways but have certain  limitations.
Car expenses includes like in most countries mainly gas+insurance. Gas is about 3$/gallon ( 1 gallon = 3.8 L). The insurance is quite expensive in the beginning and way paid 125$/month but just for the basic coverage. If we want to include damage to our car is more expensive.
A ticket for bus/tram/metro inside the city is 2.25$/trip if you pay just for one trip with cash. The better way is to buy tokens which cost 1.80$/trip.
For those interested I will list a series of prices for some basic grocery: bread 0.80$-1.90$. potatoes 2$/kilo, milk 4-6$/pound, salami 4-13$/pound, onion 0.70$/pound, eggs 2-6$/12 pcs, oil 3$/liter, pork meat 2.70$/pound, chicken 1.50$/pound, sugar 2$/pound, It is a detailed analysis, are just some prices from some store where we shop for grocery. The promotions are much better than in Romania. It’s even worthy it to go to 4-5 different stores to get the best price because can save you up to 50%. An important info, in Philadelphia is a tax of 8% for every product that is not visible at the shelf. You pay it at the check out. This tax is different from state to state. It is not applicable for clothes and food.
The minimum wage in Philadelphia is 8$/hour. This is generally for basic jobs like those in a fast food, supermarket, hypermarket, different general stores. In time this can go up to 10-12$/hour. An 8$/hour means about 1300$ per month if you work 40 hour per week. This is gross salary. From this you first pay your taxes ( federal, local, medicals, etc). The taxes are progressive, the higher the salary higher the tax. It varies from 15% to 33%.
For qualified jobs the salaries are higher and are between 15$ - 30$/ hour. That is about 2400$ - 4800$ per month. For middle management position is over 30$/hour. I recently read that a medium salary in Philadelphia is about 5000$/month. A negative aspect about the jobs here is that they don’t include medical insurance. Is not mandatory. The big companies could offer this as a benefit but most small companies don’t. Another negative aspect are paid holiday days.  You don’t have a mandatory minimum vacation days required by the law. Average vacation days in USA is 12 days/year.

Conclusions:
Young couple, no kids with 2 minimum salaries can earn about 2200$/month. Rent+utilities+phone+internet+car = 1400$. We still have 800$ for other expenses which is enough. As far as we can tell so far it seems that about 600$/month is enough

I'll be back.
     
       
         

No comments:

Post a Comment