Monday, November 17, 2014

Mancarea in Philly

Pe principiul "dragostea trece prin stomac" haideti sa va spun care e treaba cu mancarea in US. Inainte sa plecam multi ne-au averitizat ca o sa mancam numai "plastic si fast food" aici pentru ca americanii sunt recunoscuti pentru mancarea lor de proasta calitate. Acum dupa aproape 2 luni de trait printre ei, pot sa dezaprob aceasta teorie. Pentru inceput vreau sa va zic ca in Pennsylvania mancarea si hainele sunt scutite de taxe. Celalalte produse se impoziteaza cu 8% in Philadelphia si mai putin in afara orasului.
Venind la prietenii nostri care sunt in US de 12 ani (el) si de 20 ani (ea) ne-au aratat ca se gasesc alimente ca in Romania si aici. In Philadelphia exista o mare comunitate de rusi asa ca exista multe magazine rusesti (destul de mari) unde bineinteles ca gasesti mancare asemanatoare cu cea de acasa. Aici gasesti muraturi, tarhon, hrean, gemuri, paine foarte foarte buna (1.7$/bucata), mancare gatita de ei exact ca in supermarketurile de gen Billa, Real, etc. Aici am vazut sarmale, de aici luam mezeluri si mai precis salam de Sibiu (12$/pound) sau diferite produse traditionale din zona Balcanilor. In magazine se aude numai ruseste, cred ca 95% din clienti sunt rusi, vanzatoarele abia abia daca scot 2-3 cuvinte in engleza dar e ok, ne-am obisnuit si ne bucuram ca aduc produse bune. Am inteles ca inainte erau polonezii la putere cu magazine bune, dar n-au rezistat in fata minoritatii rusesti care chiar daca nu va vine sa credeti sunt multi!!!:)).
Ce produs romanesc credeti ca face senzatie in US, la rusi? Ei bine...las poza sa vorbeasca de la sine:)



Daca nu cumparam de la rusi, mergem la nemti pentru ca si ei au un magazin in preajma de unde cumparam niste mezeluri si preparate din carne de-ti ploua in gura:))
Iar daca vrem carne si vrem sa fie cat mai apropiata de cea de la ferma si nu luam de la rusi ca ei sunt frati cu noi si se comporta exact ca si noi, atunci mergem la magazinele Amish. Amish sunt o comunitate numeroasa in vestul Pennsylvaniei, sunt o grupare religioasa crestina cu doctrina anabaptista, recunoscuti pentru stilul de viata simpla si opunerea fata de modernitate. La origine ei sunt imigranti elvetieni de origine germana. In Pennsylvania este a doua comunitate din SUA cu 48.600 de amish. In principal traiesc in ferme de unde isi produc hrana exact ca in secolele XVII-XVIII. Unii din ei au magazine in oras de unde poti cumpara atat mancare gata gatita, cat si carne sau produse din carne. Totul este bio si se poate consuma fara probleme. Daca mergi in comunitatea lor gasesti oameni care vand legume la marginea drumului, exact ca in satele noastre:). Transportul lor este in principal trasura:)



Legumele de obicei le luam ori de la rusi, ori de la aprozar, pentru ca am descoperit un aprozar foarte foarte dragut, cu produse bune, proaspete a unor latini (...exact habar nu am ce sunt, dar nici nu ma intereseaza). Aici am vazut ca de fapt cartofii nu sunt numai albi si rosii asa cum stiam eu....sunt si cartofi negri, albastri si portocalii (cartoful dulce). Conopida la fel nu e doar alba, e si verde, galbena si mov. La fel si cu fructele care sunt multe si diverse, unele le-am invatat, altele ne asteapta sa le incercam, dar pana atunci va las cu cateva fotografii.






Sa nu va imaginati ca din magazinele lor tipic americane nu se poate cumpara nimic, ba da, dar cu paine lor dulce poate nu toata lumea e obisnuita, produsele lor traditionale poate nu plac tuturor asa ca e bine sa experimentam ca sa putem alege apoi. Asta este modul nostru adaptat la Philadelphia, fiecare stat e altfel, fiecare zona are alta influenta asa ca nu putem generaliza.

No comments:

Post a Comment